Úvodní stránka :: O mně :: Povídky :: Články :: Rady :: Román :: Kniha návštěv :: Kontakt | Nejnovější články ... | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SEZNAM KATEGORIÍ / Rady / Bylinky, léčivky, recepty
Bylinky, léčivky, receptySlíbené náměty a recepty pro zdraví. Med Jedna z nejbáječnějších věcí pod sluncem. Na noc stačí vzít lžičku a máte klidnější sny a méně kašlete. Pokud někdo kašle dráždivým, škrábavým, nepříjemným způsobem, může mu pomoci také čaj z majoránky (která je sama přírodním anestetikem), slazený medem. Zhruba lžičku majoránky necháme vyluhovat 5-10 minut, přecedíme a osladíme. Nemusí se pít vyloženě horký, ale studený by příliš nepomohl. Na kašel platí hlavně teplé nápoje. Med dokáže léčit i rány, dokonce i popáleniny. S tím ale moc osobních zkušeností nemám. Čas od času se objeví nějaký článek o léčiteli nebo dokonce lékaři, ale jaksi není v zájmu "normální” medicíny to příliš popularizovat. Kdo chce vědět víc, jistě si něco na netu najdeJ Zdroj vitamínů B Klasika, sehnatelná v každém krámě: droždí. Za mého dětství se droždí používalo rozetřené s trochou cukru, ale bývalo z toho plynů jak pro vzducholoď. Existuje také drožďová polévka, ale tu jsem nikdy nemusela a netrýznila jsem ani svou rodinu. Co tedy? Teplá pomazánka. 1.krok: pokud někomu vadí drožďový zápach, vyžeňte ho z kuchyně. 2.krok a všechny další: nachystejte cibuli, vajíčko, kousek měkkého salámu(10 dkg), kousek másla a kostku droždí. Ideální je prapůvodní, rychle korající, krájené, množství asi za 2 Kč. To je nejchutnější. Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou menší-střední cibuli. Nebo půlku veliké. Přihoďte nakrájený salám, lze ho i nastrouhat. Když vypadá trochu smaženě, rozdrobíme droždí, vypneme sporák, mícháme. Droždí se rozteče, rozklepneme vajíčko a to teprve osolíme špetkou soli. Mícháme podle toho, jak hustou pomazánku chceme. Tohle je množství tak pro dva dospělé, možná s malým děckem. Mažeme na chleba, dokud je to teplé. Pro pět osob stačí zdvojnásobit. Při chřipkovém období baštíme alespoň 1x týdně. Česnek To je mezi léčivkami jeden z králů. Pokud možno nedrtíme, nestrouháme, ale krájíme. To ze mne asi nemáte moc radost, že? Chuť a vůně tolik nepronikne pokrmem. Jenže se nám nezmenší účinky. Takže budiž, zkuste kompromis: Pro chuť pár stroužků rozdrtit nebo utřít, pár rozkrájet. Hlavně, prosím vás, nezkoušejte fígle typu sušeného česnekového prášku nebo kapslí. Prostě to nefunguje, česnek potřebujeme co nejvíc přírodní. No a co s ním? Česnečka chlebová. Naprosto základní věc. Stačí oschlá patka chleba, nadrobno nakrájená, sůl, česnek a voda. Mlsouni přihodí trochu majoránky a kmínu, závisláci na mase kousíček bujónové kostky. Vaří se a dochucuje tak deset minut. Pro fajnšmekry se jeden stroužek nadrtí čerstvě před podáním. Bramboračka jednoduchá. Místo chleba brambory, majoránky víc, kmínu také. Lze použít vodu, slitou z vařených (oloupaných a krájených) brambor, pokud nebyly naklíčené. Takže od sklizně do předjaří nebo u čerstvě koupených. (Kdo si teď není jistý, proč brambory takhle vařit, napovím: samotná příloha, materiál na br.kaši, materiál na škubánky). Je to záležitost rychlá a pro jednu-dvě porce. Bramboračka klasická. Tam už patří i cibule a kořenová zelenina, případně hrst hub. Pomazánka tvarohová . Tvaroh nízkotučný, půlku jeho množství máslového margarínu, čerstvý nasekaný kopr, česneku, kolik chcete, sůl (kopru na tohle množství zhruba 1/3 svazku z marketu) Promíchat, mazat na chleba. Lze ochutit trochou koření zaziki. Pomazánka majolková. Majolka, vlašské ořechy, česnek. Výborné na ostré jednohubky, podle druhu majonézy nemusíme často ani dosolovat. Jádry vl. ořechů zdobíme, komu je to moc mastné, může posypat (vmíchat) strouhaným eidamem. Kdo je hodně zdravý a fit, co se zažívacího traktu týče, může slupnout česnekový stroužek jen tak, samotný.Komu dělá česnek potíže, musí se bez něj obejít anebo ošálit organismus vařením. Vařením česnek účinnost neztrácí. A ještě něco, třeba vám vadí jenom večer? Říká se, že ráno je česnek lék, večer někdy jed... Asi pro citlivý zažívací trakt.Cibule Nesmí chybět ve většině pokrmů, ale nejúčinnější je syrová. Nadrobno nakrájenou ji můžeme nacpat do pomazánek, které n avíc skýtají další výhody – rybí působí s cibulí na činnost štítné žlázy, tvarohová je zdrojem vápníku. Účinné použití cibule při válce s kašlem najdete níž, teď zkusíme pomazánkovat.Rybí pomazánky. Základem jsou rybičky v plechovce nebo uzená makrela, hezky obraná a co nejvíc zbavená kostí. K tomu malá až střední cibule, nadrobno nakrájená, máslo nebo máslový margarín, pár kapek citrónu a sůl. Zamíchat, mazat. Výhodou poctivého míchání u obrané makrely je odhalení zbylých kostiček. Výhodou plechovek je různorodost chutí, protože není marné přidání drceného tuňáka, obměnou bývá rybička v tomatě, přidání trochy měkkého tvarohu, rybího koření… Pomazánek můžete udělat spoustu, záleží na fantazii, ale rybka, cibule, máslo nebo “máslo” a sůl s citrónem jsou základem. Tvarohové pomazánky S cibulí, máslem, mletou červenou paprikou (+čerstvou nebo nakládanou paprikou), pro mlsouny klidně i chilli, pro jiné labužníky trocha kečupu. Nebo tvaroh, gyros, cibule, máslo Nebo tvaroh, levný tavený sýr, nastrouhaný levný salám(točený, buřt), gyros, cibule, máslo Do pomazánek se dají nasekat kdejaké čerstvé bylinky nebo vmíchat sušenou petrželovou nať. Důležité je, že různorodost a fantazie mohou přemoci nechutenství a do těla nenápadně narvat i cosi výživnéhoJ Několik dalších tipů: Kopřivy – i pod sněhem jsou k nalezení kolem března malé rostlinky. Nasekané v míchaných vejcích, zamíchané do špenátu, jsou výborným zdrojem vitamínu C. Čaj čistí krev a z mladých rostlinek nebo lístků je vyloženě lahodný. Dospělé ženy by však neměly pít déle, jak 14.dní, potom prý může působit (v rámci čištění organizmu) na odvápnění kostí. Odvar na vlasy stačí udělat i ze starších listů.Přelité horkou vodou přestanou kopřivy pálit. Pokud přece požahají, žádná škoda, spíš užitek: kdo trpí na brnění rukou (od krční páteře nebo metakarpálního tunelu), ten má prstíky nějaký čas (až přestanou pálit po kopřivách) citlivější. No a kdopak by neznal dětské hrátky se šleháním kopřivami, po kterých dospělí utěšovali, že aspoň nebudeme mít revma? Něco málo na tom bude, ale dobrovolně se žahat? Brr. Divizna – ze sušených žlutých kvítků se dělá čaj, který pomáhá na suchý kašel. Podběl – z chlupatých lístečků se dělá čaj, příznivě podporující tvorbu hlenu (u suchého kašle). Chudobka, sedmikráska – patří do salátů, trhají se kvítky a zdobí jimi jídlo (celými, čerstvými). Pampeliška – mladé lístky lze použít s běžným octovým nálevem jako salát, ale u velkých listů vykrojíme prostřední hořkou “žílu”. Naopak jinde se doporučuje baštit listy celé,ba dokonce žvýkat stvoly, protože v pampeliškách je inulin, příbuzný inzulínu, a pomáhá to při cukrovce. Čaj z kořene prý nemá ráda rakovina jakéhokoliv typu. - květy sbíráme na med, který má podpůrnou úlohu při léčbě kašle. Květy se nemusejí počítat, prostě se jich naškube (aspoň 50m od silnice), co síly stačí. Odbreberkují se samy, necháme-li je 2-3 hodiny zavadnout. Potom povaříme v hrnci a přes noc necháme odstát. Po vyždímání květů a přecezení se vaří med. Cukru podle chuti, nejméně půl kila spotřebujete. Když se med táhne z vařečky, nejméně po půl hodině varu, můžeme si vybrat buď var do vyšší hustoty medu nebo nechat sirup. Sterilizujeme normálně, ale pozor, radši ve sklenicích s širším hrdlem. Med rád krystalizuje. Někdy tam zůstává uvařený pyl, u alergika by ale neměl dělat problém. (Je samozřejmě lepší na to dát pozor.) Varem se totiž změní jeho chemické vlastnosti. Osobně dělám řidší, jako sirup, a strkám v menších petkách do mrazáku. Snadněji ho rozdávám přátelům a doporučuji po rozmražení do tří dnů zlikvidovat formou štamprlete několikrát denně. Mizí z těch ledniček mnohem rychleji, neboť je marodovi upíjen ostatními členy rodiny. Černý bez – květy jsou skvělé jako řízky. Při zpracovávání však alergiky musíme vyrazit z bytu, případně sami pracovat s maskou (náhubkem) na prašné práce. Pyl je totiž agresívní pro většinu alergiků. Po osmažení ale kosmatice může působit podpůrně na pročištění organizmu apod.
Z bezových květů se vyrábí šumivá limonáda, která je velice dobrá. Ze zralých bezinek se dají dělat povidla (já je vařím s hruškami). Z listí se dělají obklady na místa bolavých kloubů, ba i na tenisové lokty a oštěpářská ramena. Když listí položíte mezi 2 igelity a lehce pomačkáte válečkem na nudle, potom listy vezmete, přiložíte na kůži a zavážete, trochu to uleví. Výraznější pomoc zvládne překrytí vrstvy listů igelitem, převázání na půl hodiny (zapaření), ale maximálně 10 dnů za sebou, aby kůže neprotestovala a nestali jste se alergickými. Osobně jsem vyzkoušela, že na namožený kloub a vaziva účinkuje podobně, jako forte podoba mazání. Jen déle.! Černá ředkev – při odkrojení natě, nejlépe s vykrojením kuželu dovnitř do bulvy, se nasype trocha cukru a vyluhují se skvělé kapky na kašel.Ředkev je docela příjemně pálivá, takže nakrájená na plátky se dá zobat při posezení u televize nebo konverzace. Kupujeme tvrdou, aby uvnitř nebyla vyšeptalá, to už není tak chutná. Podobný účinek na kašel jako ředkvové kapky mají cibulová polévka, cibulový čaj a někdo prý dělá podobné kapky ze syrové cibule. Nevyzkoušeno, my používáme vrstvu solené cibule s předstihem, na chlebu se sádlem. Nebo cibuli lehce osmaženou na oleji a pikantně okořeněnou. Pozor ale, je to těžší jídlo. Je vhodnější spíš jako mls pro lidi s hypofunkcí štítné žlázy.POZOR! Při horečkách a těžkém žaludku se nedoporučují podávat tradiční topinky, ačkoliv česnek normálně patří mezi přírodní širokospektrá antibiotika. Radši si to rozmyslete, i kdybyste měli chutě skoro nezvladatelné. Ony ty potvůrky báječně voní. Jenže topinky i z toustovače, tudíž bez těžkého omastku, nemusejí být to pravé. Syrový česnek je totiž dost dráždivý. Lepší je výše popsaná česnečka (oukrop), pokud na ni má nemocný chuť. Občas totiž pomůže právě to, co nemocného napadá, že by si dal. Ovšem i to musí být přefiltrováno rozumem – diabetik má na sladké chuť kdykoliv a jen proto, že to nesmí. A ještě jeden recept z Maďarska, ba přímo prý z grófské rodiny, z časů Španělské chřipky. Prý zachraňoval životy. Celé omyté vejce zalít citrónovou šťávou, až skořápka změkne, rozmixovat, vypít. Užíváno celých těch skoro devadesát roků u dítek, která se nemohou bránit, na průduškové problémy. Je v tom spousta logicky odůvodnitelných účinných věcí a navíc to může sloužit též jako strašák bacilů. Člověk se radši uzdraví, sotva na kúru pomyslí... Tak buďte zdrávi a ať vás bacily poslouchají. Vytvořeno: 2007-12-21 :: Vytvořil: Anna Šochová :: Přečteno: 11242
Úpravy článku:
[ Vrátit se nahoru ] Komentáře[ Chci přidat komentář ]
Přidat komentář...[ Nahoru ]
[ Návrat nahoru ]
|
1. Tak jsem se vrátila
2. Jak jsem psala ministryni 3. Naděje? Dýchat jen lehce 4. Starý rozhovor pro Howard Horror 5. Srpen končí Nejčtenější... 1. Jarování (85051) 2. Ztráta paměti (52091) 3. Kdo jsem (20142) 4. O starých dětských knížkách a časopisech (19918) 5. Karam 2.část (15790) 6. Co může potrápit I. (13215) 7. Sladké tajemství (11508) 8. Bylinky, léčivky, recepty (11242) 9. Lucinčina bačkorka (10420) 10. Co může potrápit II. (10338) Všechny povídky :: Všechny články Poslední komentáře... Další weby... :: :: JiHei :: Oldwomen :: :: von Rammstein :: Literární západ :: Érův blog :: Romány zdarma :: Holka Julka :: :: Obec spisovatelů :: --------- x. www.ferror.wz.cz Návštěvnost... Dnes: 13 Celkem: 232768 Spuštěno dne: 8. ledna 2007 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
© Všechna práva vlastní Anna Šochová, bez jejího souhlasu se obsah ani obrázky nesmí kopírovat na jiné weby. Web vytvořil v roce 2007 FERROR | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Reklama: |